کلیه ها نقش مهمی در بدن ما دارند. آنها خون ما را از مواد سمی فیلتر کرده و به ادرار تبدیل می کنند تا از بدن ما خارج شود. در صورت ابتلا به دیابت یا فشار خون بالا، احتمال ابتلا به بیماری کلیوی بیشتر است. وقتی بیماری کلیوی رخ می دهد، به این معنی است که کلیه شما نمی تواند آنطور که باید عمل کند. بیماری مزمن کلیوی پیشرفته می تواند باعث ایجاد مواد سمی و زائد در بدن شما شود، به طوری که بدون کمک دیالیز یا
پیوند کلیه نمی توانید زنده بمانید.
با مقایسه این دو روش درمانی، به نظر می رسد پیوند کلیه گزینه بهتری نسبت به دیالیز است. در کنار مزایای این روش،
روند پیوند کلیه ممکن است خطرات زیادی نیز داشته باشد. رد پیوند کلیه اصلی ترین خطری است که ممکن است کلیه شما را تهدید کند. با این حال، دانستن علائم رد می تواند از آسیب جدی به کلیه جلوگیری کرده و به درمان آن کمک کند. اما در ابتدا اجازه دهید در مورد علائم رد صحبت کنیم و آنها را بهتر بشناسیم.
رد پیوند کلیه چیست؟
سیستم ایمنی با حمله به مزاحمان از بدن ما دفاع می کند. هنگامی که پیوند کلیه انجام می دهید، سیستم ایمنی بدن اندام پیوند شده شما را به عنوان بافت خارجی تشخیص داده و برای محافظت از بدن به آن حمله می کند! واکنش سیستم ایمنی باعث نارسایی کلیه یا حداقل آسیب به پیوند کلیه می شود. خوشبختانه با تشخیص رد شدن در مراحل اولیه، کلیه شما درمان می شود. بسیار مهم است که داروها را به موقع و قبل از ایجاد آسیب طولانی مدت مصرف کنید.
علائم رد شدن پیوند کلیه
عمدتا رد پیوند کلیه در 6 ماه اول پس از عمل پیوند اتفاق می افتد. با گذشت زمان، خطر
رد پیوند کلیه کاهش یافته اما همچنان امکان پذیر است. بسیاری از تجربیات رد شدن فقط با آزمایش خون قابل تشخیص است. با این حال، دانستن شایع ترین علائم و نشانه های مربوط به رد پیوند کلیه بسیار حیاتی است. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر بلافاصله با تیم پیوند خود تماس بگیرید:
- تب بالاتر از 100 درجه فارنهایت
- حساسیت و درد در محل پیوند کلیه
- علائم آنفولانزا مانند لرز، تهوع، استفراغ، اسهال، بدن درد و سردرد
- تورم
- افزایش وزن ناگهانی بیش از 2 تا 4 پوند در 24 ساعت
- افزایش کراتینین سرم
- کاهش قابل توجه خروجی ادرار
- فشار خون بسیار بالا
- خستگی
علائم دیگری نیز وجود دارد که می توان از طریق آزمایش خون تشخیص داد. بنابراین، انجام آزمایش خون مکرر به ویژه در روزهای بستری در بیمارستان ضروری است.
تشخیص رد پیوند کلیه
تیم پیوند شما می تواند از طریق سه پروتکل تشخیص دهد که آیا رد پیوند اتفاق می افتد:
- کار مکرر خون
- سونوگرافی کلیه به منظور بررسی جریان خون به کلیه
- بیوپسی کلیه
برای چندین هفته پس از پیوند، لازم است که هفته ای دوبار آزمایش خون بدهید. با تثبیت عملکرد کلیه، تعداد آزمایشات خون کاهش می یابد. بیوپسی کلیه 3 تا 6 ماه پس از پیوند و مجددا پس از یک سال انجام شده تا بررسی شود که آیا علائم رد پیوند کلیه را تجربه می کنید یا خیر.
بیوپسی کلیه چیست؟
بیوپسی کلیه به معنای گرفتن یک نمونه کوچک از بافت کلیه به منظور آزمایش و مشخص کردن احتمال رد شدن آن است. انجام آزمایش بیوپسی یک عمل سرپایی است که می تواند توسط یکی از پزشکان تیم پیوند یا یک رادیولوژیست (پرتوشناس) مداخله ای انجام شود.
روش بیوپسی اغلب بین 20 تا 30 دقیقه به طول می انجامد. برای انجام آزمایش بیوپسی، محل کلیه شما بی حس شده و یک برش کوچک روی پوست ایجاد می شود، به طوری که اجازه دهد تا یک سوزن کوچک به کلیه شما برسد. یک نمونه بافتی کوچک از کلیه جمع آوری می شود. سپس نمونه زیر میکروسکوپ مورد بررسی قرار گرفته تا مشاهده کرد که آیا کلیه در معرض خطر رد شدن قرار دارد یا خیر. پس از انجام عمل، برای جلوگیری از خونریزی باید به مدت دو ساعت دراز بکشید.
درمان رد پیوند کلیه
اکثر ردها خفیف بوده و با تغییر دوز داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی به راحتی قابل درمان هستند. در صورت تشخیص رد پیوند کلیه، پزشک برای جلوگیری از ادامه رد و درمان آن داروهایی را تجویز می کند. ممکن است لازم باشد 3-5 روز در بیمارستان بستری شده و یا به صورت سرپایی درمان شوید.
برحسب شدت رد، پزشک نوع درمان را برای شما تعیین می کند. برای این منظور، آنها اغلب دوز داروهای ضد رد را افزایش می دهند. هرگز سعی نکنید داروهای خود را تغییر داده یا آنها را تعدیل کنید. با تیم پیوند خود در مورد داروها و نحوه استفاده از آنها صحبت کنید، زیرا آنها ممکن است به ویژه در سال اول تغییر کنند.
Author: Leila Nazari
Publisher and SEO specialist: beheshteh hadizadeh
نظرات و سوالات