ارزیابی
تیم پیوند باید ارزیابی کاملی از وضعیت سلامتی شما داشته باشد تا در مورد اینکه آیا شما برای عمل پیوند آماده هستید یا خیر تصمیم بگیرد. برای مطمعن شدن از وجود آمادگی بدنی برای انجام این عمل، باید چندین آزمایش و تست انجام دهید. همچنین مددکاران اجتماعی نیازمند به ارزیابی کردن شما از لحاظ روانی هستند تا مطمئن شوند که شما نه تنها از نظر جسمی آماده این عمل هستید، بلکه از نظر ذهنی واجد شرایط دریافت کلیه اهدایی بوده و دستورالعملهای تیم پیوند را دنبال خواهید کرد. آنها همچنین اطلاعاتی در مورد وضعیت مالی و بیمه درمانی شما دریافت می کنند تا بهترین روند مراقبتی را برای شما برنامه ریزی کنند. تیم پیوند کلیه شما را در موارد زیر مورد ارزیابی قرار می دهد:
- آیا به اندازه کافی سالم هستید که بتوانید جراحی را تحمل کنید و تحت درمان دارویی مادام العمر قرار بگیرید؟
- آیا داروهایی مصرف می کنید که در موفقیت پیوند کلیه اختلال ایجاد می کنند؟
- آیا مایل به مصرف داروها طبق تجویز پزشک هستید؟
فرآیند ارزیابی ممکن است چند روز طول بکشد و شامل معاینه فیزیکی، تصاویر اشعه ایکس، امآرآی و سیتی اسکن، آزمایش خون، ارزیابی روانشناختی یا هر آزمایش ضروری دیگری باشد که توسط پزشک شما تجویز شده است. هر مرکز پیوند کلیه معیارهای خاص خود را برای انجام عمل دارد. بنابراین در صورت عدم پذیرش به عنوان کاندید واجد شرایط در مرکز قبلی، می توانید به مرکز دیگری مراجعه کنید.
آزمایش گروه خون
آزمایش گروه خونی اولین آزمایشی است که می بایست انجام شود تا سازگاری خونی شما و شخص اهداکننده مشخص شود. چهار گروه خونی اصلی وجود دارد: A، B، O و AB. ترجیح داده می شود که شخص گیرنده و اهداکننده دارای گروه های خونی همسان یا سازگار باشند. فاکتور Rh (+ , -) در آزمایش گروه خونی اهمیتی ندارد. گروه خونی O به دلیل سازگاری با سایر گروه های خونی به عنوان اهدا کننده جهانی شناخته می شود . گروه خونی AB گیرنده جهانی است زیرا می تواند دریافت کننده تمام گروه های خونی دیگر باشد.
- اهداکنندگان گروه خونی A با گیرندگان گروه خونی A و AB مطابقت دارند
- اهداکنندگان گروه خونی B با گیرندگان گروه خونی B و AB مطابقت دارند
- اهداکنندگان گروه خونی AB فقط با گیرندگان گروه خونی AB مطابقت دارند
- اهداکنندگان گروه خونی O با گیرندگان گروه های خونی A، B، O و AB مطابقت دارند
وقتیکه گروه خونی شما مشابه گروه خونی کلیه اهدایی است، خطر کمتری برای احتمال مبارزه سیستم ایمنی بدنتان با عضو جدید وجود دارد. پیوند کلیه با گروه های خونی ناسازگار نیز امکان پذیر است. با این حال به منظور کاهش خطر رد پیوند کلیه، انجام درمان پزشکی اضافی قبل و بعد از عمل پیوند ضروری است. این نوع پیوند با نام پیوند کلیه ناسازگار با ABO شناخته می شود.
هنگامی که گروههای خونی سازگار نیستند، ممکن است شرکت در یک برنامه مبادله ای را در نظر بگیرید که به شما امکان میدهد کلیه را از اهداکننده دیگری دریافت کنید که با گیرنده مورد نظرش مطابقت ندارد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد گزینه های خود، می توانید با هماهنگ کننده پیوند کلیه تان صحبت کنید.
بعد از انجام آزمایش گروه خون، مرحله بعدی آزمایش تطبیق بافتی است که به آن آنتی ژن لکوسیت انسانی (HLA) می گویند. بافت های بدن هر فرد با فرد دیگر متفاوت است (به جز دوقلوهای همسان). آنتی ژن ها در سلول های بدن و بیشتر در آزمایش گلبول سفید خون یافت می شوند. هر چه بافت ها بهتر با هم هماهنگ شوند، پیوند کلیه موفقیت آمیزتر خواهد بود. شانس تطابق بافت بین والدین و فرزندان حداقل 50 درصد است. این شانس برای خواهر و برادر بین صفر تا 100 درصد است، اما برای افراد غیر مرتبط، شانس کمتری برای تطبیق بافت وجود دارد. بهترین حالت زمانی است که از هر 12 نشانگر آنتی ژن، همه 12 مورد آن مطابقت داشته باشند. اگر نتایج تطبیق بافتی مطابقت خوبی را نشان دهد، خطر رد کلیه کمتر است.
آزمایش کراس مچ (سازگاری خون)
تست های کراس مچ می بایست چندین مرتبه انجام شوند، این آزمایش حتی در 48 ساعت پیش از پیوند کلیه هم صورت می گیرند. در این آزمایش، نمونه کوچکی از خون فرد گیرنده با نمونه خون فرد اهداکننده در آزمایشگاه ترکیب میشود. نتیجه این آزمایش واکنش آنتی بادی های خون شما را در برابر آنتی ژن های خاص موجود در خون فرد اهدا کننده نشان می دهد. اگر آزمایش کراس مچ نتیجه مثبت را نشان دهد، به این معنی است که شما آنتی بادی ضدخون شخص اهداکننده را دارید و واجد شرایط دریافت کلیه از آن فرد نیستید. اگر عمل پیوند تحت این شرایط انجام شود، منجر به رد فوری پیوند کلیه می شود. اگر نتیجه کراس مچ منفی باشد، به این معنی است که خون شما آنتی بادیهایی که بر علیه خون شخص اهداکننده واکنش نشان دهند ندارد. بنابراین، شما واجد شرایط دریافت کلیه از این شخص اهداکننده هستید.
ایمونولوژی و سرولوژی
ایمونولوژی شامل مطالعاتی در مورد سیستم ایمنی بدن، عملکردها، اجزاء، انواع و اختلالات آن است. سرولوژی به مطالعه آنتی بادی های موجود در مایعات بدن و خون اشاره دارد. این شاخه اغلب سرم خون را برای تشخیص هر گونه بیماری قابل انتقال مانند ویروس ایدز (HIV)، ویروس کرونا و هپاتیت مطالعه می کند. از آنجایی که بیماری های قابل انتقال در کلیه اهداکننده می تواند بدن شخصگیرنده را آلوده کند، قبل از پیوند کلیه باید آزمایشات سرولوژی انجام شود. آزمایشات دیگری که ممکن است طبق نظر پزشک خود نیاز به انجام آنها را داشته باشید عبارتند از:
- معاینه پروستات برای مردان
- ماموگرافی و پاپ اسمیر برای بانوان
- آزمایشات قلب و ریه
- آزمایشات کلیه و کبد
- معاینه کولون (کولونوسکوپی)
عوامل دیگر
برای یافتن سازگارترین کلیه اهدایی، تیم پیوند شما ممکن است فاکتورهای دیگری همچون یافتن یک فرد اهداکننده با سن مشابه و یا کلیه ای با اندازه ی مشابه را در نظر بگیرد. پزشک شما ممکن است آزمایشات دیگری را به منظور ارزیابی خطر مواجهه با عفونت تجویز کند.
اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتری در خصوص روش پیوند کلیه و آزمایشات مورد نیاز آن هستید، می توانید از طریق شماره های ارائه شده و فرم آنلاین ما با ما تماس بگیرید.
نظرات و سوالات